Journalister? Haverister!

Jag tänkte idag publicera ett inlägg med titeln, ”Nu går vi vidare”. Jag kände att vi bör lämna Arbetarbladet och deras ”granskning” åt det förgångna och blicka framåt. Låta deras klick-jakt vara en parentes i ett fantastiskt projekts historia.

Men så blir tyvärr inte fallet, inlägget kommer men det blir inte idag. Istället får ni detta serverat till morgonkaffet.

Som sagt, nog kändes det lite som om stormen var i avtagande och vi kunde gå vidare och använda energin i vår irritation och ilska till något positivt igen? Men se det ville inte riktigt Arbetarbladets ledarskribent, Jenny Wennberg, att vi skulle göra. Hon kände snarare, nu är det dags att piska upp hatstämningen lite igen, nu är det dags att än en gång utmåla Brynäs som en närmast kriminell organisation, nu är det dags att gå all-in som haverist.

I hennes senaste alster, http://www.arbetarbladet.se/opinion/ledare/jenny-wennberg-gavle-kommun-ar-brynas-nyttiga-idiot fortsätter hon den, i mitt tycke mycket infama hållningen att Brynäs, fullt medvetet, dragit kommunen vid näsan. Visst finns det antydningar om att kommunen gjort misstag, men det är ju enbart efter att ha blivit duperad av Brynäs.

Återigen tas objektiviteten upp, de höga hästarna börjar verkligen få höga ben nu, de når nog inte ens ned till marken längre. Hennes, och chefredaktörens med fleras, fasta åsikt är ”Vi är 100 % objektiva, ni som kritiserar är 0 % objektiva”. Nog finns det en viss motsägelse i den meningen?

De exempel som förs fram är dels Svenska Fans skribent Viktor Alner. Nog börjar det kännas en viss unken stank av mobbing här? Varför skall Viktor agera galleonsfigur i en rätt så ojämn kamp mot en samlad journalistkår i Gävle? Hon menar att han som supporter mm, inte har den minsta objektivitet på grund av detta. Jag upprepar, höga hästar. Nästa exempel blir närmast komiskt för oss som följer hockey på nära håll, Nicklas Wikegård skall alltså enligt Wennberg sakna objektivitet på grund av att han spelat i Brynäs. Har hon ens kollat upp när detta skedde? Hur många matcher han spelade? Har hon sen gjort lite bakgrundskoll på vad han har för sympatier? T ex att han brinner för Djurgården, efter hans tid där? Eller att han har starka sympatier för Leksand, efter han sen barnsben gillat dem? Jag är skeptisk…

Jag skulle gärna höra en mer ingående förklaring varför deras objektivitet är så okränkbar, betyg från journalisthögskolan eller uppbärande av lön från dagstidning tycker jag inte riktigt är tillräckligt.

Hon ångar på och ger i ett par korta meningar något som för mig inte annat än kan tolkas som en idiotförklaring av hela Brynäs supporterskara:

”Bland Brynäs fans, räcker det med att älska klubben över allt annat för att konstatera att kommunen skall upprätthålla avtalet som man slutit med Brynäs IF. Även om det är rörande med sådan lojalitet, är det också skrämmande att så många förhåller sig så okritiska till kommunal verksamhet.”

Hoppla, vi är inte bara dumma i huvudet, vi är endimensionella med…

Jag tänker inte fylla min text med hennes ord, men jag vill ändå klippa in denna mening:

”För vad som är av störst intresse är inte hur Brynäs IF agerat.”

Nämen, nu hänger jag inte med alls, i en annan ledare är det ju just det hon lyfter fram, och hela den här ”granskningen” har haft denna vinkel, Brynäs är dumma, dumma, dumma. Haveriststämplen är härmed ett faktum, sen att hon bemödar sig plocka in en expert på förvaltningsrätt är lite pricken över i:et. Han uttalar sig, på det enda sättet som är möjligt, i allmänna ordalag vad som gäller i kommunallagen. Jenny gör ju sin egen tolkning av detta och anser att det är ställt utom rimligt tvivel att Brynäs troligen brutit mot lagen. Typiskt haveristbeteende alltså.

Jag önskar verkligen svartmålningen är över snart, både för Brynäs och Gävle, men kanske framförallt för Arbetarbladet, som framstår som ordentligt pinsamma just nu. Jag hoppas verkligen vi kan gå vidare från och med nu.

För Arbetarbladet, är Gävles barn inte mer än ett ”slagträ”

Publicerat av

Håkan Fahlstedt

Född brynäsare och har besökt Gavlerinken sedan treårsåldern. Gjorde några år som supporterklubssordförande. Gick vidare till att bli sponsor och nu tycker jag mest. Här tänker jag fokusera på saker runt Brynäs, mer än matchanalyser.

Lämna ett svar